}

Co je to Jakamarus? 4+1 zajímavost o legendě mezi bylinnými likéry

IMG_6473

Jakamarus je prvorepublikový poctivý bylinný likér, vyrábíme ho podle původní tajné receptury ze začátku 20. století.

Má jemnou, hořkosladkou a kořeněnou chuť. Obsahuje silný extrakt (více než 50 procent) z bylin a koření z celého světa. Tři čtvrtě roku zraje v dubových sudech.

Jde o generacemi prověřený digestiv, užívá se většinou po jídle na podporu zažívání a trávení. Hodí se i navečer pro klidné posezení u skleničky. Úžasný je v koktejlech.

Dřív byl známý a oblíbený v celém Československu, pak upadl do zapomnění. Aktuálně se tato legenda mezi českými likéry vrací při dodržení původní receptury na trh.

Co dalšího o víme likéru Jakamarus?

1. Vynálezcem likéru Jakamarus je pražský lékárník

První Jakamarus namíchal, a tak zřejmě i ochutnal lékárník Alois Kříž (1881- 1968). Rodák z jihočeských Hoštic si po studiích na Univerzitě Karlově v roce 1916 otevřel v Praze na Pankráci lékárnu. Míchal bylinné tinktury proti žaludečním obtížím, základ pro Jakamarus byl na světě. Kromě toho byl Alois Kříž i odvážným člověkem. Za protektorátu byl starostou pankráckého Sokola, zapojil se i do protinacistického odboje.

2. Název je záhadou

Jméno likéru se původně psalo v rozdělené formě: JA-KA-MA-RUS. Proč svůj likér Alois Kříž pojmenoval právě tak, není dnes jasné. Ale poslední slabiky zřejmě odkazují na latinu, konkrétně naí slovo „amarus“, což znamená hořký.

3. Ochranná známka stará téměř 100 let

Už je to téměř jedno století, co je Jakamarus zapsaný coby ochranná známka. Konkrétně od 1. února 1932 v archivu Obchodní a živnostenské komory v Praze. A to coby „dietetická bylinná tinktura amara sacharatu“.

4. Současnost a budoucnost v Těšeticích v TŌSH Distillery

Do Těšetic se výroba likéru Jakamarus dostala v návaznosti na společenské změny po únoru 1948, kdy zdejší výroba alkoholu spadala pod Likérku Dolany.

Dnes v TŌSH Distillery zachováváme charakteristickou chuť podle původní receptury, Jakamarus stáčíme do originální půllitrové lahve v designu Aloise Kříže.

Navíc jsme především pro použití v barech připravili i moderní plnění s bohatší chutí ve větší lahvi (700 ml) s moderní etiketou. Obsahuje vyšší procento bylinného macerátu a zachovává původní obsah alkoholu 42 procent.

5. Ocenění od ministerstva zemědělství

Kvalitu likéru Jakamarus v roce 2018 ocenilo i Ministerstvo zemědělství ČR, které našemu likéru udělilo prostřednictvím Státního zemědělského a intervenčního fondu ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.