Destilujeme z místní odrůdy overture
Slad vyšlechtěn pro whisky v UK, první výsev na osivo v Těšeticích, vypěstováno a sladováno na Moravě. Whisky se u nás v Těšeticích vždycky destilovala z lokálního sladu, stejných odrůd, které se používají pro výrobu sladu na pivo. Ono to ale nejsou ty ideální odrůdy. Mají vyšší obsahy dusíku a mnohem, mnohem nižší výtěžnost alkoholu z tuny sladu, pokud mám jmenovat ty hlavní negativa, a tak jsme se obrátili na šlechtitele jarních ječmenů, konkrétně zástupce britské společnosti Limagrain.
S nimi jsme diskutovali použití ječmenů vyšlechtěných ve Velké Británii a dostali se k odrůdě Overture. Je to odrůda vyšlechtěná z nejrozšířenšjší britské sladovnické odrůdy Concerto a jak jsme se dověděli, není ani u nás nováčkem. Poprvé byla v ČR osevně rozmnožena v zemědělském družstvu v Těšeticích (to jsme si fakt nevymysleli) v roce 2014 a od té doby se pěstuje.
Pak už to chtělo jenom zavolat do prostějovské sladovny Castello, se kterou rádi a dlouhodobě spolupracujeme, kde nám na podzim tuto odrůdu nakoupili a pak z ní vyrobili prvních deset tun. Takže naše letošní produkce nenakouřeného destilátu bude z Overture. A vy se můžete se těšit na lokální produkt.