Jak se vyrábí gin? V TŌSH Distillery volíme nejpoctivější cestu

Bylinky, líh a destilace. Výroba ginu je po technické stránce poměrně jednoduchá. Ale je to i kouzlení s vůněmi a chutěmi bylin. A v jejich míchání se Jura Omelka z TŌSH Distillery jako milovník zeleného čaje vyžívá.
Existuje několik způsobů výroby ginu. A ty rozhodují o jeho kvalitě a ceně. Proto některé lahve stojí dvě stě padesát korun a jiné patnáct set.
Známe 3 metody výroby ginu: Single shot, Multi shot a „Chemický způsob“. Pojďme si je podrobně představit.
1. Single shot
Způsob výroby ginu, který volíme v TŌSH Distillery. Nejvyšší kvalita. Bez debat.
Základem je u nás velejemný líh z Kojetína. Macerujeme do něj unikátní směs kvalitních bylin, doplníme jalovcem a vše destilujeme. Dostaneme destilát o síle cca 75 procent alkoholu. Naředíme potřebným množstvím vody (nejčastěji na konečnou sílu 45 procent), dva týdny necháme uležet. Hotovo. Touto metodou vznikají nejkvalitnější a také nejdražší giny.
2. Multi shot
Způsob výroby ginu, který používají všichni největší výrobci ginu jako je například Beefeater.
Podobným postupem jako u metody single shot vyrobí ginový silně aromatický bylinný koncentrát. Podstatné je, že ho pak velmi výrazně rozředí lihem. Výsledkem je zhruba malý panák koncentrátu „rozpuštěný“ v jednom litru lihu. Takový gin se hodí především do koktejlů.
3. „Chemický způsob“
Uměle vyrobené aromatické látky se smíchají s lihem. Výsledná směs jde do lahví. Žádná destilace. Cena? Sto padesát korun. Gin? Ani náhodou. Chemka, jak říká Jura Omelka.
A jaké giny můžete ochutnat od TŌSH Distillery?
TŌSH Gin 45%
Naše originální klasika – Moravian Dry Gin. Komplexní, silná a přitom jemná vyvážená chuť. Bohaté citrusové a jalovcové tóny. Dlouhý dozvuk českého máku, moravského sladkoplodého jeřábu a šípku. Chutná samotný i v koktejlech.
TŌSH Gin modrý 45%
Proč Modrý gin? Bo Modrá myš. Proč Modrá myš? Bo se tam už sto roků fajně pije. Řeč je o známém ostravském baru Modrá myš. Gin stvořený ve spolupráci s barmany. Bohaté květinové tóny a čerstvý zázvor v hřejivém závěru.
TŌSH Gin trnkový 40%
Dlouhá macerace čerstvých trnek v TŌSH Ginu. Nejde o likér, nepřidali jsme ani gram cukru. Jedinečná alternativa pro barevný a chuťově výrazný Gin tonic či jedinečné Negroni. Komplexní, silná a přitom jemná vyvážená chuť.
TŌSH Gin Od lesa 45%
Lokální lesní bylinky a koření, v lahodné chuti je lehce doplňuje jalovec. Jemný, vyvážený a originální gin – stejný jako moravská krajina. Moravian Dry Gin. Speciální edice vyrobená pro podnik Od lesa.
TŌSH Gin Black Stuff 46%
Rukodělný gin londýnského typu. Žádný přidaný cukr či dochucovadla. Single shot gin. Komplexní chuť, svěží tóny černého rybízu a jalovce. Speciální edice vyrobená pro legendární bar Black Stuff v Olomouci.
TŌSH Gin NAVY Strength 57 %
TŌSH gin v námořnické síle. Mnohovrstevnatý, kulatý, intenzivní, hladký. Bohaté citrusové a jalovcové tóny. Dlouhý dozvuk českého máku, moravského sladkoplodého jeřábu a šípku. Skvělý samotný i v klasických Martini koktejlech.
TŌSH Gina 2022 46%
Mnohovrstevnatá ovocná bomba. Třetí edice TŌSH Ginu ze sudu. Víc než rok dlouhé zrání v sudu z francouzského dubu, v němž předtím zrálo červené víno z moravského vinařství Filiberk. Gin, jenž zkrásněl v sudu. Specialita.
